Biografi

Eric Gadd

Eric Gadd är tillbaka med nytt album. “Fiende eller vän” släpps den 10 april.

Det var 3 år sedan Eric Gadd kom med nytt material. Denna gång har han gått tillbaka till det svenska språket och har för första gången haft ett samarbete i skapandet.

Eric beskriver sitt samarbete med Jacob ”Jake Oh” Olofsson och Thomas Stenström som det djupaste som han har haft, från skrivandet av den allra första låten till slutmix. Thomas Stenström är själv artist/låtskrivare och släppte sin debutskiva 2013 som innehöll radiohiten “Detsamma”. Jakob “Jake OH” Olofsson är producent och har senast jobbat med kritikerrosade Ansiktet.

Eric Gadd har alltid förändrats mellan sina album, även om variationerna varit subtila. Denna gång kommer nog alla att märka att något har hänt. Sveriges meste soulman har med sitt nya album Fiende eller vän gjort en modern svensk popplatta som sprudlar av energi.

En direkthet i tilltalet genomsyrar hela albumet. Sången ligger högt i mixen och musiken backar upp med driv och orädd lekfullhet. Tidlösa klaviaturer, oväntade gitarrstämningar och trummor som med hjälp av dubbla handdukar (ett gammalt Ringo-trick) driver på i dova kaskader. Därefter har allt mixats på ett gammalt analogt mixerbord med en harmonisk distorsion. Allt detta har gett ljudbilden en läcker blandning av skitighet och lyster.

Med samarbetet följde en stil som inte alls var uttänkt, men det var ”som ett skenande godståg som inte gick att stoppa”. Ut kom svensk pop och påtagligt lite soul. Men väldigt mycket själ.

”Jag har genom åren ofta varit ganska uttråkad av svensk musik” erkänner Eric. ”Som ung ville jag dessutom ta ställning för den svarta amerikanska musik- traditionen, eftersom den var så pass förbisedd här i Sverige. Men båda sakerna har ju förändrats och på senaste tiden har jag lyssnat mycket på svenskt. Tycker att mycket av det nya är skitbra”. I det här fallet blev det också en naturlig koppling till Erics tidigare svenskspråkiga skivor.

Eric Gadd kommer att åka på turné i sommar.